Llantrisant Leisure Centre

Client Requirements

The centre, built in the 1960s, had seen virtually no refurbishment since the 1990s and was in need of investment to drive up income as outdated facilities, such as separate male and female wetside changing rooms, were proving a deterrent to customers. Nominated for the Federation of Master Builders 2015 Awards (read more)

Much of the mechanical and electrical plant was in need of replacement too, but rather than cutting back to pay for this the council took the bold decision to spend money so that we could increase and improve the facilities on offer to generate revenue and reduce the deficit to pay for the plant upgrade.

Design Development/Features
The centre’s existing electrical services were almost at capacity so, to avoid upgrading the electrical sub main, our design included significant energy saving measures, such as LED lighting, PIR controlled switching, that automatically dims or switches off lighting in areas that are not being used, and heat recovery air conditioning and ventilation systems, where heat generated within the space is recovered and reused to reduce the building’s overall energy usage, resulting in signifi cant financial savings as well as reducing the carbon footprint.

The outmoded single sex wetside changing rooms were replaced by an up-to-date family changing village, and water-saving measures were also included, with taps that switch off automatically, efficient showers that reduce water output by 50 per cent, and toilet cisterns that require less water to flush.

The overall project also included the installation of a 95-station, 450m2 family fi tness suite for ages 12+ in an existing small hall, boasting state-of-the-art equipment including interactive bikes, dance mats and the fi rst Life Fitness Synrgy personal training equipment in South Wales.

Above the fitness suite, a mezzanine floor was created to accommodate two multi-purpose studios and a bar – space that doubles as conferencing facilities. A café was installed on the ground fl oor, the reception area was remodelled as a welcoming, open plan space and the centre was rebranded throughout with a contemporary colour scheme. Results The entire project took seven months to complete, with the centre remaining open throughout and knowing how important it is for local authority leisure centres to continue generating revenue throughout refurbishment projects, we concentrated on one area at a time to avoid having to take the facility out of action. Customer feedback has been overwhelmingly positive.

“The refurbishment has taken the building out of the local authority norm and given it a fresh, contemporary and upmarket feel that is spot on for our demographic.

Everyone is talking about the design and the standard of finish, particularly in the changing village. We’ve future-proofed the centre in terms of durability, sustainability and customer numbers.”
Dave Batten, Head of Leisure Services

Download Case Study

pdf 32
Llantrisant Case Study.pdf
Date added: March 10, 2014 Size: 389kb

  • Client: Rhonnda Cynon Taff County Borough Council
  • Contract Value: £3,000,000